Penerangan mengenai tanacetum

Tansy adalah semak berumput dari keluarga astroid. Lebih daripada 150 varieti tumbuhan ini diketahui, tetapi dalam iklim kita adalah mungkin untuk membesar hanya 30 daripada mereka.

tanacetum
Kepala tanacetum kuning menggabungkan dengan bunga kebun yang lain
Foto: Getty

Kilang itu kelihatan seperti ini:

  • Batang boleh mencapai ketinggian 60 cm.
  • Bentuk dan warna bunga bergantung pada jenis tansy. Saiz inflorescence tidak melebihi diameter 3 cm. Selalunya mereka terry dan kelihatan seperti daisy.
  • Daun berwarna kuning-hijau. Penampilan mereka berbeza bergantung kepada pelbagai bunga.

Tanacetum tunas berkembang pada akhir bulan Jun. Pembungaan berterusan sehingga fros pertama.

Tansy adalah tumbuhan rumpai. Jika anda memberikan kemungkinan itu, ia akan berkembang dengan cepat di seluruh laman web ini.

Pengeluaran semula tansy

Bunga ini didarab dengan biji dan dengan membahagikan belukar yang terlalu banyak. Dalam kes yang kedua, loji itu telah digali dengan teliti dan dibahagikan kepada bahagian-bahagian, cuba untuk menjaga seluruh kuburan bumi. Selepas tumbuhan ditanam, mereka disiram dengan banyak dan diberi makan sekali seminggu.

Kilang itu tidak memerlukan transplantasi yang kerap. Satu tanda keperluan ini adalah pertumbuhan yang buruk dari bunga dan daun pengeringan. Ini bermakna bahawa tansy tidak sesuai dengan tanah, atau ia tumbuh dalam bayangan yang kuat.

Sekiranya perlu untuk mengembangkan gred baru tanacetum, maka benih akan digunakan. Tumbuhan ini hanya sesuai dengan kaedah anak benih.

  • Pada bulan Mac, kotak itu dipenuhi dengan tanah longgar. Ia sedikit dibasahi dan benih tersebar di permukaan. Taburkan mereka dengan lapisan nipis tanah.
  • Tutup bekas dengan filem dan letakkan di tempat yang hangat. Suhu udara tidak boleh jatuh di bawah +20.

Jika anak benih tidak menebal, maka ia tidak memerlukan pikat. Apabila sesak, tumbuhan muda diletakkan dalam cawan berasingan selepas rupa 3-4 risalah.

Kembalinya bunga ke tempat tetap diadakan pada pertengahan bulan Mei. Tumbuh hendaklah 30 cm.

Tumbuhan memerlukan teduhan mandatori dalam pertumbuhan 2 minggu pertama.

Potong yang ditanam harus selalu disiangi, mengeluarkan semua rumput rumput. Jika tidak, rakan sekerja akan “menghancurkan” tumbuhan muda.

Penjagaan tanacetum

Bunga boleh tumbuh di mana-mana laman web. Tetapi jika anda ingin mendapatkan tumbuhan yang cantik dan kuat, maka ia perlu ditanam di tempat yang cerah.

Tanacetum yang tidak mengganggu (dalam gambar yang anda lihat sejenis “gadis pembawa”) dan kepada rejim suhu. Terbaik berkembang pada +20 darjah.

Mereka bertolak ansur dengan kemarau pendek dan frosts cahaya dengan baik. Mereka tidak memerlukan perlindungan untuk musim sejuk.

Tansy tidak suka menyiram berlebihan. Ia juga boleh ditolak sama sekali jika musim panas adalah hujan. Kilang itu akan mempunyai kelembapan yang cukup diperoleh dengan cara semulajadi.

Apabila menanam bunga, melembapkan dan mengeringkan tanah yang berlebihan tidak boleh dibenarkan. Ini boleh menyebabkan kematian tumbuhan itu.

Penyiraman dilakukan di bawah akar – kaedah percikan tidak digunakan. Bunga itu tidak suka air sejuk, jadi ia mesti dipanaskan terlebih dahulu di bawah matahari.

Di dalam katil bunga kuning kepala kuning digabungkan dengan bunga-bunga lain, tetapi mereka paling menguntungkan dengan Echinacea dan Rudbeckie.

Juga menarik untuk dibaca: menanam dan menjaga lavender