Alexander Blok, Lyubov Mendeleeva dan Andrei Bely

Lyubov Mendeleeva, foto Alexander Blok
Potret Andrei berus Putih oleh Leon Bakst, 1905
Potret berus Alexander Blok Konstantin Somov, 1907

Penyair masa depan Sasha Blok dan anak perempuan ahli kimia hebat Luba Mendeleyev bertemu sangat muda: dia berumur 17 tahun, dia berusia 16 tahun. Mereka berkahwin setahun kemudian. Sasha terpesona oleh gadis itu, di mana dia melihat idealnya yang mulia, Wanita Cantiknya. Pada masa yang sama, ramai orang mendapati penampilan Luba agak biasa. Anna Akhmatova kemudian bercakap mengenai dia seperti ini: “Mata – retak, hidung – kasut, pipi – kusyen.”

Sejurus selepas perkahwinan, Ljube dibuka kebenaran yang mengejutkan: ternyata, suaminya tidak berhasrat untuk menyertai dengan dia dalam hubungan intim, mempercayai bahawa kesatuan mereka adalah lebih tinggi daripada kesenangan badaniah, dengan “prinsip gelap.”

Walaupun demikian, Lyubov Dmitrievna tidak meninggalkan percubaan untuk merayu suaminya, dan dua tahun kemudian dia akhirnya berjaya. Walau bagaimanapun, “mesyuarat pendek, mementingkan diri sendiri yang maskulin” tidak membawa kegembiraan kepadanya atau kepadanya dan tidak lama lagi berhenti sepenuhnya. Sementara itu, Lyubov Dmitrievna kekal di pusat perhatian sebagai isteri penyair dan perwujudan kewanitaan abadi, dan Blok sendiri menyokong kultus ini di kalangan kenalan dekatnya – orang yang kreatif dan ketagih. Jadi sahabat keluarga, penyair Andrei Bely, tidak dapat menahan halo romantis yang dibuat di sekitar Luba.

Dan apakah itu? “Musim bunga itu saya dibuang ke belas kasihan orang yang akan mengikuti saya terus-menerus,” – Mendeleev teringat, dan ini “setiap” adalah Putih. Dia tidak menyembunyikan perasaannya dari Lyuba, atau dari Blok, dan juga cuba memanggilnya untuk bertanding, tetapi duel itu tidak berlaku.

Kesemua peristiwa Blok ini dicerminkan dalam permainan “Balaganchik” (1906). Menurut plot, Harlequin mengambil dari pengantin Pierrot, Colombina yang indah, dan dia ternyata menjadi kadbod …

Dan badai salji keperakan

Mereka mempunyai cincin cincin perkahwinan.

Dan saya melihat sepanjang malam – seorang kawan

Senyum di mukanya.

Ah, kemudian di teksi teksi itu

Dia duduk kawan saya!

Saya berjalan-jalan di kabut beku,

Dari kejauhan saya melihat mereka.

Novel saraf dan bergelora Bely dan Mendeleev bertahan dua tahun. Andrei Bely yang terakhir tidak kehilangan harapan untuk menceraikan pasangannya, mencontohi intriganya, menulis surat, tetapi sia-sia. Lyuba memutuskan untuk menjaga perkahwinannya. Hasilnya, White yang ditolak dan malang pergi ke luar negara. Dia berkahwin dua kali dan meninggal dunia pada tahun 1934 di Moscow.

Berhubung dengan Luba, unit ini dibuka ditipu ke atas beliau – dan dengan pelakon Natalia Volokhova, yang ditulis khas puisi “Mask Snow” dan “Faina” dan opera penyanyi Love Delmas dinyanyikan mereka dalam kitaran “Carmen”, dan perempuan-perempuan yang tidak terkira banyaknya. Di tempat penyair fiksyen Beautiful Lady datang hidup seorang wanita yang darah dan daging, tetapi isterinya masih tidak berminat dengannya secara fizikal.

Peranan pendeta yang senyap dan tidak berpuas hati itu tidak sesuai, dan dia cuba mencari kebahagiaannya di teater, memutuskan untuk menjadi seorang pelakon. Secara berkala, Luba mempunyai novel pendek dan tidak komit, dan dari pelakon Konstantin Davidovsky, dia tiba-tiba menjadi hamil. Mengaku suaminya untuk masa yang lama tidak berani. Akibatnya, sudah terlambat untuk melakukan pengguguran. Blok berkelakuan tegas, bersetuju untuk menerima anak itu sebagai anaknya, tetapi anak itu dilahirkan lemah dan tinggal hanya lapan hari.

Penyair itu sedih baginya tidak kurang dari Lyubov Dmitrievna sendiri. Kesatuan pelik mereka terus bertentangan dengan akal sehat sehingga kematian Blok pada tahun 1921. Dia mati di tangan Mendeleeva, yang disebutnya “tempat suci di dalam jiwa.” Seterusnya, Lyubov Dmitrievna menjadi pakar dalam sejarah balet, menulis buku “Tarian Klasik. Sejarah dan Kemodenan “dan memoir” Dan ada cerita dan dongeng tentang Blok dan tentang diri saya sendiri. ” Dia meninggal dunia pada tahun 1939 pada usia 57 tahun.