Anna Akhmatova, Nikolai Punin dan Anna Ahrens

Anna Akhmatova, Nikolai Punin
Nikolai Punin
Anna Akhmatova
Sisters Faith, Zoe dan Anna Ahrens, sekitar tahun 1910

Novel Akhmatova dengan kritikus dan kritikus seni Nikolai Punin dimulai pada tahun 1922. Pada masa ini penyair itu telah berjaya menyebarkan dengan suaminya yang pertama – penyair Nikolai Gumilev, dan yang kedua – orientalist Vladimir Shileiko.

Dan kamu akan memaafkan saya semuanya:

Dan walaupun hakikat bahawa saya tidak muda,

Dan walaupun dengan nama saya,

Seperti kebakaran yang diberkati, asap berisiko,

The bisu bisu telah bergabung selama-lamanya …

Inilah bagaimana Akhmatova berpaling kepada Nikolai Punin dalam ayat. Bagi pencinta, hakikat bahawa Punin telah berkahwin dengan Anna Ahrens tidak menjadi halangan, yang lebih sering disebut Ana daripada Galya. Pasangan menaikkan anak perempuannya Irina, tinggal di empat bilik di Fountain House – bekas Istana Sheremetev. Tetapi selepas perceraian dari Shileiko, Akhmatova hampir tidak mempunyai tempat tinggal.

Dan dalam beberapa tahun cerita romantik beransur-ansur berubah menjadi sesuatu yang prosaik, dan agak pelik. Anna Andreevna berpindah ke Punin. Secara rasmi mengambil biliknya dari dia, dan sebenarnya menjadi ahli keluarga, sementara Anna Arens dan anak perempuannya terus tinggal di apartmen yang sama.

“Memalukan bahawa mereka bersama di bawah satu bumbung,” kata Nadezhda Mandelstam. “Ayah itu dicipta oleh Punin, jadi Akhmatova tidak boleh menjadi bos, tetapi dia harus merobohkan dirinya, mendapatkan wang untuk dua buah rumah.” Ketidakupayaan Akhmatova dalam kehidupan seharian diketahui oleh semua orang: memperbaiki stok adalah masalah, kentang mendidih adalah pencapaian. Akibatnya, Galochka dimasak dan dibersihkan, berpura-pura bahawa semuanya harus begitu. Dia juga menjadi penghasil utama kerana gaji doktor stabil.

Sementara itu, Akhmatova berhenti mencetak, dan dia sendiri tidak menulis puisi, uangnya kurang kronik. Tetapi suatu hari di Rumah Fountain muncul dan menetap anaknya Leo, yang telah tinggal bersama neneknya sebelum ini. Dalam kedudukan spongers, tiada siapa yang mahu wujud …

“Saya membayar beberapa sen untuk Punin untuk makan tengah hari (saya sendiri dan Levin) dan tinggal selama beberapa Rubles sebulan. Sepanjang tahun di dalam pakaian yang dikikis sama, “Akhmatova teringat.

Perhubungan Punin dan pujangga itu bertahan selama 16 tahun, kemudian mereka berpisah, tetapi Akhmatova terus tinggal di Rumah Fountain. Semasa sekatan itu Punin dipindahkan dari Leningrad ke Samarkand, dan Akhmatova ke Tashkent. Anna Arens, Galochka, sahabat sah dan sahabat Punin, tidak mengalami beban perjalanan dan meninggal dunia pada tahun 1943. Selepas perang, penduduk Rumah Fountain kembali ke tempat masing-masing, tetapi selebihnya tidak lama: pada 1949 Nikolai Punin ditangkap, disabitkan dan dibuang ke Arktik, di mana dia meninggal empat tahun kemudian.

Anna Akhmatova tidak lagi berkahwin, walaupun dia mempunyai novel dengan ahli patologi Vladimir Garshin dan, mungkin, dengan diplomat British Isaiah Berlin – sekurang-kurangnya, kedua-duanya menerima dedikasi ayat. Penyair itu meninggal pada tahun 1966, dia berusia 76 tahun.

Anna Akhmatova dalam gambar Modigliani, 1911
Anna Akhmatova dalam gambar Modigliani, 1911
N. Altman. Potret AA Akhmatova, 1914