Svaki prema potrebi

Pravila dojenja
Fotografija: GettyImages

“Nutricionizam djeteta u prvoj godini života odgovoran je i složen zadatak jer ne samo da napuni dječje tijelo energijom već i daje brz rast. A kvaliteta i kvaliteta hrane koju dijete prima ovisi o zdravlju unutarnjih organa i sustava, njihovim funkcijama i formiranju imuniteta. U prvoj godini života beba intenzivno raste: do 4. mjeseca njezina se tjelesna težina udvostručila, a do godine je utrostručila. Takav brz rast i skladan razvoj moguće je samo uz dovoljnu količinu hranjivih tvari – proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i mineralnih soli. “

Mlijeko je najbolja hrana za bebu

Pravila dojenja
Fotografija: GettyImages

“Samo ako je mamino mlijeko. Zbog anatomske i fiziološke značajke sposobnosti probavljanja hrane u bebama teško je ograničeno. Stoga, majčino mlijeko je najbolji obrok za novorođenče. On nema analoge, zadovoljava sve potrebe djeteta. WHO i Ministarstvo zdravstva Rusije preporučuju hranjenje bebe do 6 mjeseci isključivo s majčinskim mlijekom. “Zašto je majčino mlijeko korisno i pogodno za hranjenje:

  • Sadrži sve vitamine, minerale, proteine, masti, ugljikohidrate potrebne za dijete. U prosjeku, 100 grama ljudskog mlijeka sadrži 70 Kcal.
  • U mlijeku je voda, a mnogi pedijatri smatraju da dijete ne treba voditi odvojeno za piće, jer će ga dobiti od svoje majke.
  • Majčino mlijeko može se davati u bilo koje doba dana ili noći bez nepotrebnog kretanja. Dok smjesa treba kuhati, grijati ili hlađen, sterilizirajte bocu i bradavicu. A neke su bebe vrlo nestrpljive.
  • Dijete na dojenju prima antimikrobnu zaštitu od majke, povećava imunitet, često nema alergije.
  • Tijelo žene tijekom dojenja lakše je i brže se oporavlja nakon isporuke.
  • Kod hranjenja kod žene hormon oksitocin koji je sposoban izazvati osjećaj užitka, razvijena je smirenost.
  • Sam dijete “regulira količinu dijela” – mlijeko se proizvodi koliko dijete pije s malim “aditivom”. Što je češće beba primijenjena na dojku, više mlijeka proizvodi majka.