Bagaimana perjalanan dengan bos

Perjalanan dengan bos boleh menjadi ujian. Kami bertanya kepada pakar bagaimana untuk mengelakkan perangkap.

Adakah perubahan subordinasi pada perjalanan perniagaan?

Pergi dalam perjalanan dengan bos, ingat peraturan: “Menukar tempat-tempat dan masa komunikasi tidak menjejaskan rantaian perintah, yang dalam perjalanan perniagaan, anda mesti mematuhi sebagai ketat seperti di pejabat”, – kata Andrey Radko, pelatih perniagaan, pakar dalam budaya korporat.

Jika saya diletakkan di atas pesawat di sebelah bos, bolehkah saya membaca majalah itu?

Sekiranya anda terbang dengan bos, anda tidak perlu mengulangi semua rekod sepanjang jalan. Walau bagaimanapun, akhbar kuning “Hari Anda” juga tidak layak dibaca. Pilihan terbaik adalah membaca kandungan netral akhbar atau majalah dengan reputasi yang baik. Perkara utama – jangan duduk sama sekali tanpa perniagaan, seolah-olah anda mengharapkan, bagaimana untuk memulakan dengan perbualan perbualan yang lama ditunggu-tunggu. Tiba-tiba dia tidak dalam mood untuk berbual dengan anda semua penerbangan?

Jika bos mula merosakkan gosip pejabat, apa yang perlu saya lakukan?

Cuba menyesuaikan diri dengan bos. Komunikasi menjadi lebih percaya daripada biasa? Nah, bersabar dengan bosnya, tetapi jangan keterlaluan. Jika tidak, apabila anda kembali, sukar untuk kembali ke bentuk komunikasi biasa. Jangan sekali-kali tidak turun ke keakraban. Walaupun semasa perjalanan perniagaan, bos berusaha keras untuk memadamkan garis status di antara anda, tetap berkecuali. Jika dia mula memaksa anda untuk gosip, lebih baik berpura-pura menjadi tidak jahil dalam hal ini. Anda tidak mahu terus digunakan sebagai penipu pada masa akan datang.

Di perjalanan perniagaan, kepala bangun saya di tengah malam dan meminta saya turun dan minum bersama dia di bar. Adakah saya mempunyai hak untuk menolaknya?

Perbezaan utama dari perjalanan biasa untuk bekerja, orang yang tidak tergolong kepada bos anda 8 jam sehari, dan 24. Jadi jangan marah, menjadi gadis yang baik dan melakukan semua perkara yang anda diminta (seks dalam konsep “semua” tidak termasuk ).

Bagaimana untuk mengurus waktu luang perniagaan?

“Kesilapan yang tidak dapat diampuni akan menjadi usaha untuk memenuhi kepentingan peribadi dengan mengorbankan punca biasa. Sebagai contoh, katakan bahawa kini anda akan pergi membeli-belah atau pergi ke muzium, sebagai hari kerja anda berakhir, – kata Andrey Radko. “Pihak berkuasa tidak akan faham perkara ini.” Lagipun, perjalanan perniagaan tidak dicipta supaya anda mempunyai peluang untuk menambah almari pakaian atau meningkatkan tahap kebudayaan. Sebaliknya, jika bos sendiri berkata bahawa anda mempunyai masa percuma, yang anda boleh melupuskan mengikut budi bicara sendiri, dosa yang tidak mengambil kesempatan daripada peluang. Menunjukkan sikap merendahkan diri yang berlebihan dan kesetiaan dan tinggal di sebuah bilik hotel di kes bos masih memerlukan bantuan segera anda, bodoh – dia juga mahu membeli-belah, dan tanpa saksi “.

Jika bos memanggil untuk membeli-belah, tugas profesional saya adalah untuk bersetuju?

Andrei Radko menasihati: “Katakan bos anda menjemput dirinya untuk pergi berbelanja bersama-sama. Maka lebih baik menerima tawaran itu. Tetapi di dalam bilik umum, berdiri di beberapa seluar pendek, jangan memotong jarak komunikasi dan bahkan kurang mengkritik pembeliannya. Jangan cuba bekerja sebagai stylist dengan rasa yang ideal. Bos itu sendiri bertanya pendapat anda mengenai perkara itu? Jawab sebagai samar-samar dan sopan mungkin. Jangan lepaskan komen seperti: “Ya, tentu saja, beli rok hijau ini, ia menyembunyikan kelengkungan kaki anda dengan sempurna.” Ingat, bos pertama adalah bos, dan hanya wanita itu. “

Apakah kod berpakaian perniagaan?

Kira-kira sama seperti di pejabat anda. Walaupun masuk akal untuk meminta pihak berkuasa terlebih dahulu apa dan dalam keadaan apa yang akan anda lakukan di sana. Sekiranya tidak ada arahan khas pada markah ini, tambahkan satu pakaian koktel kepada saman perniagaan biasa (varian klasik ini sesuai untuk sebarang majlis – majlis makan malam dan pesta perniagaan).