Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak untuk mengingati – kami melatih ingatan

Kanak-kanak di sekolah menerima banyak maklumat yang berbeza. Kesemuanya mesti dikenang dengan cepat dan diterbitkan semula. Agar tidak perlu belajar bahan pembelajaran hanya dengan menghafal, adalah berguna untuk memupuk memori anak sekolah.

bagaimana untuk mengajar kanak-kanak untuk mengingati
Pengembangan ingatan adalah cara cepat untuk mengajar seorang anak untuk mengingat apa yang dibacanya
Foto: Getty

Untuk melatih ingatan anda boleh menggunakan teknik sedemikian:

  • siri persatuan;
  • menonjolkan perkara penting;
  • kompilasi algoritma.

Teknik “array bersekutu” membangunkan memori berbentuk, dan pemikiran kreatif. kanak-kanak itu diberi tugas – untuk mental mengaitkan perkataan-perkataan baru dengan sesuatu yang jelas dalam proses membaca bahan baru. Maka pelajar akan dapat dengan cepat menghasilkan semula maklumat, mengingati persatuan itu.

Menyoroti perkara utama, kanak-kanak belajar untuk bekerja dengan teks, menganalisisnya. Ingat hanya maklumat penting yang masuk akal. Oleh itu, kuantiti bahan untuk hafalan dikurangkan dan masa yang dihabiskan untuk ini dikurangkan.

Penyusunan algoritma adalah perlu untuk meningkatkan pemahaman teks. Dengan bantuan skim mudah, anda boleh memaparkan prinsip-prinsip operasi objek, mekanisme, ciri fenomena atau corak lain. Mengingati algoritma, kanak-kanak itu boleh dengan mudah membiak semua bahan dalam topik. Pada masa yang sama, dia akan menghabiskan masa yang minimum.

Kesalahan yang mungkin dalam proses latihan ingatan

Jika ibu bapa tertanya-tanya bagaimana mengajar kanak-kanak dengan cepat ingat maklumat yang dibaca, maka pertama-tama mereka perlu mengambil kira kebolehan dan minatnya. Tidak mustahil untuk menuntut pengetahuan atau kemahiran dari kanak-kanak yang tidak sesuai dengan usia mereka.

Selalunya ibu bapa, cuba membantu kanak-kanak itu, menaikkan suara mereka dan meneriakkan jeritan. Tingkah laku ini secara negatif memberi kesan keinginan untuk belajar. Oleh itu, orang dewasa harus sabar dan merendahkan kesilapan anak-anak.

Ingat, kanak-kanak mudah memahami apa yang mereka minat. Untuk hafalan memilih maklumat yang sepadan dengan hobi mereka.

Ia perlu untuk membangunkan ingatan secara beransur-ansur. Sebilangan besar maklumat baru tidak boleh dimasukkan ke dalam anak. Ia perlu membahagikan bahan ke bahagian-bahagian dan antara tempoh latihan untuk membuat selang waktu untuk berehat.

Mengetahui cara mengajar kanak-kanak untuk menghafal apa yang telah dibacanya dapat membantu dia meningkatkan prestasi akademiknya. Adalah penting agar ibu bapa tepat pada masanya mula membina ingatan dan perhatian pelajar.