berapa banyak ligamen yang koyak dipulihkan
Berapa banyak ligamen yang koyak dipulihkan?
Foto: Getty

Berapa banyak ligamen yang koyak dipulihkan?

Tidak ada jawapan sejagat untuk soalan ini, semuanya bergantung kepada ciri-ciri individu dan keterukan kerosakan. Terdapat tiga darjah:

Patah sebahagian. Ia dicirikan oleh pendarahan di tempat trauma hadir, dan sakit kecil. Proses pemulihan biasanya tidak melebihi dua hingga tiga minggu;

· Pemecahan tidak lengkap dengan perbezaan di hujungnya. Dengan trauma seperti itu, hematoma, bengkak, sindrom kesakitan yang ketara dapat dilihat. Dengan penjagaan yang betul, ligamen dipulihkan dalam tempoh tiga hingga empat bulan, tetapi penjagaan mesti diambil untuk masa yang lama;

· Lengkapkan ligamen lengkap dengan kerosakan tulang rawan. Dalam kes ini, immobiliti lengkap adalah mungkin. Tanpa pembedahan, sebagai peraturan, tidak mendapat, hanya seorang pakar bedah yang berpengalaman yang harus menjalankannya. Ketidakseimbangan sedikit apabila mengeluarkan milimeter tambahan dari tulang rawan – dan seseorang untuk sepanjang hidupnya akan kekal cacat. Masa pemulihan sangat panjang dan mesti berada di bawah pengawasan seorang doktor.

Adalah lebih baik untuk berhati-hati untuk tidak mengalami masalah dengan berkas-berkas: mengelakkan terlalu banyak pergerakan, pergerakan canggung, jatuh. Melakukan sukan dengan beban yang sederhana membantu mengayun ligamen dan otot, menjadikannya lebih tahan terhadap kerosakan.

Bagaimana untuk menyembuhkan ligamen?

Sebelum anda memulakan, anda perlu berunding dengan doktor, jika tidak, anda boleh mencederakan diri sendiri. Jurulatih akan membantu mencari latihan khas, namun ada beberapa cadangan umum:

· Semasa kelas, anda perlu memberi tumpuan kepada perasaan anda. Terdapat banyak beban yang sesuai dengannya, tetapi dikategorikan secara kontraindikasi oleh orang lain;

· Lakukan latihan (terutama kuasa) harus berhati-hati, secara beransur-ansur meningkatkan berat badan. Penggunaan lutut adalah wajib;

· Terdapat dua jenis beban: linear dan non linear. Dengan garis lurus membantu kolam, basikal. Untuk tidak linear adalah mungkin untuk membawa squats dengan menyeberang kaki (tumit selain, dan sarung kaki bersama-sama).

Mengetahui bagaimana untuk menguatkan ligamen koyak, anda boleh menyingkirkan rasa sakit dan membuat kaki anda sihat. Jangan tergesa-gesa untuk melakukan senaman fizikal untuk mengelakkan komplikasi selepas trauma.

Juga menarik: bagaimana mengeringkan luka