Kandungan artikel:

  • Sebab-sebab keguguran rambut
  • Peraturan untuk melukis topeng
  • Resipi topeng rumah terhadap keguguran rambut

Topeng terhadap keguguran rambut
Topeng terhadap keguguran rambut
Foto: Shutterstock

Sebab-sebab keguguran rambut

Sebagai peraturan, kehilangan rambut aktif berlaku pada musim sejuk. Ini disebabkan oleh kekurangan vitamin penting (A, E) dan mineral (zink, sulfur, besi), berpanjangan di kepala, pendedahan kepada sejuk. Pada musim panas tahun ini, sumbangan ultraviolet menyumbang.

Faktor tambahan termasuk predisposisi genetik, kehadiran penyakit tertentu dan pengambilan ubat

Peraturan untuk melukis topeng

Untuk kesan topeng terhadap keguguran rambut, dimasak di rumah, adalah yang paling positif, mereka mesti digunakan dengan betul. Susunan ini digunakan untuk rambut kering yang tidak dibasuh sekurang-kurangnya 1 kali dalam 7-10 hari. Keluarkan bahan berlebihan dengan kain. Selepas menggunakan topeng, tutupkan rambut dengan bungkus plastik dan balut dengan tuala, ini akan menghalang produk daripada pengeringan dengan cepat dan meningkatkan penembusan nutrien ke dalam struktur rambut.

Resipi topeng rumah terhadap keguguran rambut

Sempurna menghentikan kehilangan dan merangsang pertumbuhan topeng mustard rambut.

Untuk mempersiapkannya, anda perlu:

  • 3 sudu tepung mustard
  • 2 sudu minyak sayuran
  • 1 yolk
  • 2 sudu air

Campurkan semua bahan dengan teliti, sapukan pada rambut dan tahan selama 1 jam. Bilas dengan air suam menggunakan syampu.

Dari minyak sayur-sayuran, memberi keutamaan kepada burdock, biji rami atau zaitun

Topeng yang sangat baik dengan topeng kehilangan rambut yang kuat berdasarkan tanah liat – putih atau biru. Dalam perkadaran yang sama, campurkan tanah liat, madu, mentega, mustard kering dan kuning telur. Pastikan topeng ini pada rambut anda selama 40 minit, kemudian bilas.

Topeng bawang sangat baik membantu dengan keguguran rambut dengan cincang. Anda akan melihat kesan selepas permohonan pertama. Untuk memasak, parut bawang pada grater halus dan gosokkan ke akar rambut. Selepas 2 jam, basuh kepala dengan syampu.

Untuk menghilangkan bau bawang yang tidak menyenangkan, bilas rambut anda dengan cuka (1 sudu teh cuka setiap 1 liter air)

Dalam melawan keguguran rambut anda akan membantu topeng yogurt. Campurkan 4 sudu besar bio-yogurt dan 1 kuning telur. Sapukan campuran pada akar selama kira-kira 1 jam, kemudian bilas dengan air suam.

Kemasukan kompleks vitamin untuk rambut dan kulit kepala, yang boleh menyumbang kepada pengukuhan dan penyembuhan rambut yang sedia ada, serta pertumbuhan yang baru.

Jika anda kerap membuat topeng terhadap keguguran rambut, tidak lama lagi anda akan menjadi pemilik kepala rambut yang tebal dan sihat. Tetapi, jika tiba-tiba, topeng tidak akan membantu anda dan rambut akan terus jatuh, pastikan anda berjumpa dengan doktor untuk mengetahui sebab dan memulakan rawatan.

Ia juga menarik untuk dibaca: edema di muka.