salap ichthyol
Rawatan fistula
Foto: Getty

Sifat salap ichthyol

Ichthyol, yang diperoleh daripada resin, adalah antiseptik yang baik, kerana salap berasaskannya digunakan secara meluas untuk pembasmian kuman dan penyembuhan luka. Salap Ichthyol melembutkan kulit dengan baik, melegakan gatal-gatal, sambil membunuh bakteria patogen dan kulat seperti ragi. Akibat daripada tindak balas salep itu, penjanaan semula kulit berlaku.

Dalam fistula, anda boleh menggunakan ubat dalam bentuk tulen atau campuran dengan gliserin dalam bahagian yang sama. Kaedah permohonan adalah mudah:

– kawasan yang rosak dihiasi dengan sedikit penyediaan, atau tampon yang direndam dalam larutan gliserol digunakan padanya;

– sekeping pembalut diletakkan di atas dan dipasang dengan pelekat plester;

– pakaian berpakaian berubah dua atau tiga kali sehari.

Pertama, di bawah tindakan salap, luka dibersihkan, nanah boleh meninggalkannya. Dalam beberapa hari dia mula sembuh. Salap Ichthyol jarang menyebabkan kerengsaan kulit atau reaksi alergi. Kekurangan utamanya ialah bau yang tidak menyenangkan dan warna gelap, kerana yang mana banyak yang memilih untuk tidak menggunakannya di muka.

Cara menggunakan salap Vishnevsky

Liniment, yang dinamakan sempena penciptanya Vishnevsky, mengandungi tar bir, xerobes dan minyak kastor. Ubat ini membersihkan dan membasmi luka dengan baik, menyebabkan aliran darah meningkat ke kawasan yang terjejas, serentak ia mengeringkannya dan membiaknya. Oleh kerana tindakan tar dari fistula, nanah dan zarah asing dikumuhkan, penjanaan semula sel-sel kulit berlaku.

Dengan fistula, ubat ini hanya boleh digunakan jika ia dibuka dan luka muncul. Di tempat yang sakit, sedikit salap digunakan, kapas dipakai dan diperbaiki dengan pembalut atau plaster. Selepas 5-6 jam, perubahan berpakaian. Fistula dibersihkan daripada cecair terkumpul dan nanah, luka mula mengetatkan.

Bau yang tidak menyenangkan dan warna coklat, meninggalkan cetakan pada pakaian, mengurangkan populariti salap Vishnevsky. Hari ini, anda boleh mencari ubat yang lebih berkesan dan mudah digunakan.

Apa salap dari fistula untuk dipilih, semua orang mentakrifkan atau menentukan bergantung pada tempat kejadiannya atau kedudukannya dan statusnya. Mana-mana ubat harus digunakan dengan teliti. Pada tanda intoleransi yang sedikit, penggunaan salap harus dihentikan. Dalam kes yang teruk dan berpanjangan adalah lebih baik untuk berjumpa dengan doktor.

Ia menarik untuk dibaca: kimia untuk rambut panjang