Njega za klorofitom
Chlorophytum: Njega i reprodukcija
Fotografija: Shutterstock

Chlorophytum – što je to?

Homeland of chlorophytum je Južnoafrička Republika. Postoji oko 250 vrsta klorofipa, koje se razlikuju po veličini, boji i obliku lišća. Ova višegodišnja biljka se odlikuje brzim rastom, robusnost i jednostavnost skrbi soboy.Eto cvijet s radikalnim gredama prikupljenih u listovima opuštene i brkovi-strelica na krajevima od kojih se formiraju lijep, zeleni snopiki sa zračnih korijena.

Cvjetovi klorofita s malim cvatovima prikupljeni su labavom šipkom. Ponekad su cvijeće perepylyaetsya i čine plod – mali trokutasti okvir. Dobro održavane jake biljke obično imaju više visećih stabljika s ruševinama lišća. Obično u kućama i javnim prostorima rastu sorte s prugastim i linearnim zelenim lišćem do duljine 40-50 cm, koje su lijepo savijene lukovima u različitim smjerovima.

Korisna svojstva cvijeta

Najvažnija kvaliteta klorofipa je njegova ogromna sposobnost pročišćavanja zraka u sobi. Iz zraka apsorbira mnoge štetne i opasne tvari za zdravlje ljudi koje nastaju kod spaljivanja kućnog plina, pomoću vode iz slavine, dimova iz ukrasnih materijala i namještaja. Leptoni su sposobni očistiti zrak iz prostorije od otrovnih tvari, kao što su:

– formaldehiti – fenoli – amonijak i aceton – ksilen i toluen – ugljični monoksid.

Na primjer formaldehid pare razvili moderne drevesnostruzhechnymi površine plastike, i drugih materijala, Chlorophytum neutralizira 86% ugljičnog monoksida – 96%, i dušikovih oksida – od 70-80%. Jedna biljka može potpuno neutralizirati toluen i benzen u zraku.

Upija tvari štetne za ljude, Chlorophytum tisak čisti kisik, što je vrlo korisno za zatvoreni. Zbog svoje sposobnosti da apsorbiraju opasni ugljični monoksid, obrazovan narod to mjesto u kuhinji, opremljen s plinskih štednjaka. Osim toga, Chlorophytum ukrasiti i revitalizirati unutrašnjost kuhinje, a njegova sposobnost za proizvodnju strijelu visi s greda ili šarenim zelenih listova omogućuje vam da ga stavite na zid radi uštede prostora i tjeskoban prostor.

Chlorophytum ne samo da može pročistiti zrak kemijskih spojeva nego i aktivno suzbija štetne bakterije i mikroorganizme. Unutar jednog dana jedna biljka može uništiti do 80% patogena oko sebe, a nekoliko klorofita može gotovo potpuno očistiti i poboljšati zrak u srednjoj sobi.

Chlorophytum je pravi zeleni filtar koji štiti osobu od infekcija i alergija

Zbog baktericidnih svojstava, uobičajeno je držati klorofita u vrtićima i školama, medicinskim ustanovama i uredima. Takav koristan cvijet mora nužno biti u dječjoj sobi, osim toga, istodobno možete imati povjerenja u dijete i brinuti se za njega – jer se smatra jednim od najpretenciznijih biljnih biljaka.

Njega dostupna djetetu

Chlorophytum je idealan za početnike-uzgajivače. Kombinirajući ljepotu i jednostavnost, to je apsolutno nečovječno, pa je postao jedan od najomiljenijih zatvorenih biljaka

Klorofitum se može pripisati oba biljka koja voli sunce i nijansu. Voli sjajno svjetlo, preferira prozore na istoku ili na zapadu. Može rasti na sjevernom prozoru, ali u slabom osvjetljenju izgubit će dekorativnu svijetlu boju lišća. Uzgoj na južnom prozoru zahtijeva sjenčanje. Ne može izdržati izravnu sunčevu svjetlost nekoliko sati.

Prednost je umjerenom temperaturnom režimu, sposoban je tolerirati prilično velik raspon temperatura. Zimi, temperatura je poželjna na 18 stupnjeva, što je najvažnije, da ne pada ispod 10 stupnjeva. Ljeti se kloroptoza dobro podnosi na balkonu ili u vrtu, štiteći ga od kiše i vjetra. Iako trajni chlorophytum neće umrijeti na nepovoljnim temperaturama, ali iz takvih naprezanja će izgubiti svoju vanjsku žalbu. Također mu se ne sviđa hladnoća i izolirani prozori.

Voda chlorophytum obilno tijekom vegetacije – od proljeća do jeseni, jer mu treba puno vlage u ovom razdoblju. Tlo mora biti vlažno cijelo vrijeme. Zimi se preporuča umjereno zalijevanje, ali se podloga ne smije sušiti. S nedostatkom vlage može se stvoriti brojna gubljenja gomolja. Potpuno podnosi suhi zrak, ali će biti zahvalan toploj ljetnoj duši i periodičkom prskanju tijekom cijele godine, pogotovo ako se nalazi u izvorima topline.

Chlorophytum zahvalno reagira na gornje odijelo zajedno s zalijevanjem u proljeće-ljeto. U ovom trenutku, hranjen je mineralnim ili organskim gnojivima za ukrasno-listopadne biljke dva puta mjesečno.

Mlade biljke moraju se transplantirati jednom godišnje u veljači i ožujku. Odrasli ili vrlo velike biljke transplantirane su nakon 2-3 godine. Tlo se uzima kako slijedi:

– 2 dijela kopnenog zemljišta, – 1 dio lišća tla, – 1 dio humusne zemlje, – 1 dio pijeska.

Posude su potrebne prostrane, budući da klorofun ima velike debele korijene, a kada rastu, cvjetne posude ispucavaju blizu dna

Chlorophytum savršeno reproducira primitkapresatka djeca razgovarati s brkovima u novi lonac, ili Babe se može otkinuti, staviti u posudu s vodom do korijena duge 2-2,5 cm. Onda su mlade biljke treba transplantirati u zemlju. Također možete podijeliti prevelike grmove odrasle biljke, obrezivanje obrastao korijena.

Sreća cvjetne obitelji
Sreća cvjetne obitelji
Fotografija: Shutterstock

Ponekad su vrhovi lišća klorofita postali smeđi. Najvjerojatnije uzrokuje mehanička oštećenja, nedostatak hranjivih tvari, previše suhi i toplotni zrak. Smeđe mrlje na lišćima mogu se pojaviti zbog zimi obilnih zalijevanje pri visokim temperaturama.

Polagani i blijedi lišće znak su nedostatka svjetlosti ili minerala. Također, nedostatak rasvjete može pretvoriti raznovrsno lišće u obične tamno zelene. Zbog zagušenja vode ili previše teškog tla, utičnica se može savijati. U blizini lonac, biljka najvjerojatnije neće cvjetati. Također, mladi klorofiti ne cvjetaju. Ponekad klorofiti su oštećeni od štetnika, kao što su lisne uši, crvi, paukovci, ali to prijeti samo oslabljenim biljkama.

Jednostavan za njegu, sposobnost da se brzo množe, različitim bojama cvijeća Chlorophytum bi jedna od prvih biljaka na cvjetnim vinogradara početnike i korisnih svojstava i sposobnost da se kombiniraju različite vrste u unutrašnjosti, kako bi ona postala omiljena cvijet stručnjaci.