aplikacija terpentinskog ulja
Terpentinovo ulje: primjena
Fotografija: Getty

Svojstva terpentinskog ulja

Mirisno eterično ulje (poznato kao terpentin) je proizvod obrade borovaste smole ili gume. Gori, oštro mirisna prozirna supstanca ima izražena antiseptička svojstva, zaustavlja krvarenje, ubrzava zacjeljivanje površinskih kožnih oštećenja.

Ulje terpentina za vanjsku upotrebu ublažava bol uzrokovanu traumom ili neuralgijom. Kada se primjenjuje na kožu, aktivna tvar gotovo odmah prodire duboko u epidermu, iritantno utječući na receptore kože.

Terpentin ulje iz gume može se uzimati oralno, ali u vrlo malim dozama i samo u dogovoru s liječnikom. Poboljšava sekrecijske funkcije gastrointestinalnog trakta, bori se s helminama i patogenim mikroorganizmima. Nakon udisanja udahnuti stimulira bronhije, pružajući istovremeno dezinfekciju i iskašljavanje efekte.

Korištenje terpentinskog ulja

Ulje od gume za bojenje aktivno se koristi za ublažavanje boli u reumatizmu, radikulitisu, mialgiji, neuralgiji i drugim bolestima mišića i zglobova. Dobro je za akutni i kronični bronhitis, različite bronhopulmonalne bolesti.

Ulje se uglavnom koristi izvana, u obliku trljanja, losiona, obloge. U kompleksnoj obradi različitih oboljenja preporučuje se uporaba terpentinog ulja:

– opekline;

angina i SARS;

– Herpes;

– Mastopatija;

– bronhiektaza.

Zhivitsu kod ljudi koji se koriste za parodontnu bolest, miješajući s drugim prirodnim uljima. Da biste dobili osloboditi od helminthic invasions (parazitski helminths) nekoliko kapi ulja se koriste s medom. Važno je poštovati točnu dozu kada se sami nanose goruću tvar kako ne biste spalili ili uzrokovali trovanja.

Za smanjenje težine koriste se opće kupke za ojačavanje s pročišćenim terpentinskim uljem. Zahvaljujući postupcima vode, koža se pooštrava, normalno se spava i krvni tlak, a stanje kose poboljšava.

Ljekovita svojstva smole poznata su dugo vremena. Međutim, kao nezavisni alat za ozbiljne bolesti ne može se koristiti. Upotreba ulja iz smole od bora pogodna je za opću higijenu ili kao dio složene terapije.

Pročitajte više o makrobiotičkoj prehrani