ako zub reagira samo na slatko
Zašto zub reagira na slatki zub?
Fotografija: Getty

Zašto zubi reagiraju na slatko

Bolna manifestacija u području zuba ukazuje na povredu njegove strukture. To izaziva kršenja ne samo šećera. Naravno, to je jaki iritantan za zubnu caklinu, što dovodi do formiranja malih pukotina. Oni akumuliraju bakterije, a redovito konzumira slatko i stvara povoljno okruženje za njih.

Pronađite izvor neugode i pomognite se riješiti toga samo stomatologu. Dajemo samo zajedničke razloge za bolan odgovor na slatko:

  • karijes: ovo je čest izvor boli, pogotovo ako zub reagira samo na slatki zub. Ne biste trebali započeti proces, inače biste riskirali mnogo više boli od izloženog živca. Liječenje ovog problema je jednostavno – brtvljenje;

  • povećana poroznost emajla: razlozi za ovaj fenomen su mnogi – od metode pročišćavanja vode u vašem području prije antibiotskog liječenja u djetinjstvu. U tom slučaju, osjetljivost zuba najčešće ima periodični karakter i iskorijenjena je posebnim pastama i fizioterapijom;

  • abrazije zbog kemijskih ili mehaničkih učinaka: još jedan uobičajeni uzrok, liječenje ovisi o izvoru problema i trebao bi biti sveobuhvatan;

  • izloženost zubu kao posljedica spuštanja gume: u ovom slučaju zubni kirurg će preuzeti posao, što će podići gumu do željene razine.

Ovo nije najopsežniji popis razloga za povećanje osjetljivosti zuba. Bol se može dogoditi ne samo zbog slatke, već i od vruće ili hladne, kisele.

Zašto zapečaćeni zub reagira na slatki zub?

S visokim stupnjem vjerojatnosti, uzrok je razvoj karijesa, jer pečat ne pruža potpunu zaštitu od ovog procesa. Možete otići samo liječniku i liječiti veliko područje zuba.

Ako osjetite zubobolju dok jedete slatko, ne odgađajte posjet stomatologu. Bolje je trpjeti njegove manipulacije nego osjetiti nelagodu ili dopustiti da se zub još više pogazi. Više informacija o osjetljivosti zuba koje možete naučiti s videozapisa:

Pročitajte dalje: Staphylococcus aureus