Kako razrijediti jod?
Da biste dobili sigurno ranjivo rješenje, morate znati kako razrijediti jod.
Fotografija: Getty

Prije početka postupka razrjeđivanja pročitajte naljepnicu na bočici. Obično koncentracija joda ne prelazi 5 posto. No čak i takav mali postotak tvari u alkoholnoj otopini može izazvati iritaciju oštećene kože, osobito vrtića.

Kako i kako razrijediti jod za liječenje rane?

Preporuke za razrjeđivanje:

  • kupiti medicinski alkohol. Bolje je ne koristiti votku;
  • miješajte alkohol i jodni lijek u omjeru od 1: 1 ako je proizvod neophodan za liječenje ozljeda djeteta. Za liječenje odraslih, otopina razrjeđivanjem joda i alkohola 2: 1;
  • Da bi dezinficirali kožu, preporuča se alkoholna otopina koncentracije od 2%. Priprema se na sljedeći način: do 1 tsp. 5% produkta je dodano 2, 5 tsp. medicinski alkohol;
  • voda razrijeđena jod manje je poželjna za upotrebu. Ali ako odlučite razrijediti otopinu vodom, upotrijebite destiliranu vodu. Miješanje aktivnog sastojka potrebno je u istim omjerima kao kod razrjeđivanja alkoholom.

Čak i uz smanjenje koncentracije joda nikada ne podmazujte otvorenu ranu. Optimalna mogućnost je liječenje štetnih utjecaja antiseptičkih dijelova oko rubova.

Jodirana koža je sklona pilingu i dulje zacjeljuje, stoga nemojte ga koristiti obilno i često nanesite lijek na rubove rane. Ne zaboravite da ne možete liječiti jod s toplotnim opeklinama i smrću.

Kontraindikacije na upotrebu razrijeđene otopine:

  • netolerancija na jod;
  • upalne kožne bolesti.

Pažljivo je potrebno obraditi rane tijekom trudnoće i laktacije. Preporuča se savjetovati se s liječnikom.

Jod postupno se istiskuje iz uporabe manje toksičnih sredstava. Stoga se za liječenje postoperativnih šavova ne koristi alkoholna otopina kristalne tvari. Osim toga, jodne pletenice tijekom primjene, dok nove generacije antiseptike ne uzrokuju nelagodu.

Ako pri ruci nije postojao samo smeđi mjehur, razrijedite 5% otopinu i nanosite ga sigurno na rubove rane.

Također korisne savjete: kako odabrati linoleum u kuhinji