kako saditi crnogorična stabla
Kako saditi crnogorice?
Fotografija: Getty

Kako saditi crnogorična stabla

U proljeće i ljeti možete saditi crnogorična stabla, ali najbolje je to činiti u ranu jesen. Do tog vremena oni već gube vegetaciju, a aktivni rast prestaje. Uz visoku razinu vjerojatnosti, igle, posađene u ovo doba godine, bit će naviknute.

Sljedeći korak-po-korak upute će vam pomoći da razumijete ovaj proces.

• Kopirajte veliku rupu. Po volumenu bi trebao biti dvostruki korijen sustava biljke. Na dnu jame, odaberite bilo kompost ili sloj plodnog tla.

• Premjestite biljku iz posude kratko u spremnik za vodu, a zatim u jamu.

• Provjerite je li stablo strogo okomito.

• Napunite jamu korijenom zemlje i utisnite ga (malo).

• Oko stabla, napravite mali jarak i napunite ga vodom.

• Kada se sva voda apsorbira, ulijte malo zemlje, ali pazite da sama biljka ostane u maloj depresiji. Ovo je neophodno kako bi se sakupila voda oko nje.

• Posipajte tlo oko biljke tankim slojem treseta.

Zapamtite da crnogorični korijeni ne bi trebali ostati otvoreni ni za kratko vrijeme. Kada nosite stablo iz lonca u vodu, a zatim u jamu, izvadite je s velikim zrncima zemlje koja će pouzdano zaštititi korijene.

Kako se brinuti za crnogorična stabla odmah nakon sadnje

Nakon sadnje, crnogorična stabla posebno su osjetljiva na nedostatak vlage. Zato je važno pratiti suhoću tla i redovito vodu biljke. Ako ste odabrali sunčano mjesto za sadnju, a na ulici je jako vruće, svakako zamračite malo stablo.

Osim toga, trebate ga vezati na stup, osobito ako je ulica vjetra. Šest bi trebalo ostati sve dok se korijenov sustav biljke u potpunosti ne pojača. U suprotnom slučaju, riskirate jednog jutra da pronađete malo božićno drvce ili tuvu rastrganu iz korijena.

Pokušajte saditi 1-2 stabla u vašem području. Kada naučite kako ih slijediti, možete sigurno posaditi cijeli zeleni vrt.