Film se odvija u fantastičnom svijetu. Glavni lik je zmaj Arman, koji živi u divovskoj lubanji svog pretka. Ovdje donosi princezu Miroslav, oteti izravno s vjenčanja. Djevojka je u zatočeništvu s tajanstvenim mladićem. Između ljepote i zmaj-muškarca razbija se ljubav, koja se ne boji dobro …

U prikolici, zmaj, igrao u ljudskom obliku Matvei Lykov (sin glumca Aleksandra Lykova, koji je karijeru na svjetskom postolju), prvo se pojavljuje u životinjskom obliku. Rad na virtualni lik trajao više od dvije godine, to je bio na čelu vizualne efekte Nevshupov Sergeja, koji je radio u studiju Weta Digital, Peter Jackson na filmu „Avatar”, „King Kong”, „Gospodara prstenova”.

Matvey Lykov
Fotografija: BAZELEVS filmska tvrtka
Matvey, recite nam što se dogodilo na setu: što vas najviše iznenadilo, što je izazvalo neugodnost?
Matvey Lykov (Matvey Lykov)

Nije bilo vremena za iznenađenje, tijek rada bio je vrlo bogat. Poteškoća: u jednoj sceni, ja zalijevati kišom i otpuhan vjetrom, a unatoč umjetnom od sile prirode, kao što je hladno kao u toplom i sunčanom Bugarske, nisam bio ni na položenu Woodkid isječak na zaledenim islandskog.

Koji je vaš lik – zmaj čovjek?
Matvey Lykov (Matvey Lykov)

Arman je tajni junak. On je vukodlak – i metaforički i doslovno. Ljubaznost i okrutnost, naivnost i mudrost, malodobni maksimalizam i poštovanje onih koji su bili njegovi preci sjedinjuju se iznenađujuće organski. Arman se mora pomiriti sa čudovištem i čovjekom. I, naravno, bez ljubavi s osobnim zmajem ne može se nositi.

Film podsjeća na asocijacije s popularnom serijom “The Game of Thrones”. Koliko imaju zajedničko?
Matvey Lykov (Matvey Lykov)

Nisam siguran da naš film i seriju “The Game of Thrones” imaju nešto zajedničko, osim nazočnosti zmajeva. Ovo nije epska priča o borbi za moć, osim ako nije moć nad vlastitim osjećajima i željama. Ali mislim da će ljubitelji bajkovitog srednjeg vijeka voljeti film. Što se tiče “Game of Thrones”, ja, poput većine svjetske populacije, ljubitelji serije, ali ta se suosjećanja ne temelje na ljubavi fantazije. Ako je film ili knjiga dobra, tada žanr nije tako važno za mene. Ja sam svejedi.

Kako se vaš otac osjeća oko izrade filmova? Daje stručni savjet?
Matvey Lykov (Matvey Lykov)

Naravno, moj otac me naučio mnogo. Ali što je najvažnije, on me je naučio kako raditi i biti odgovoran za ono što radite. Nije važno, kosite travu ili stajate ispred reflektora – sve se mora učiniti na savjesti.

Nakon škole nisi pokušao djelovati na glumu?
Matvey Lykov (Matvey Lykov)

Završila sam školu u dobi od 16 godina i nisam mnogo razumjela što želim od života. Stoga sam odlučio nastaviti raditi ono što sam u ovom trenutku bio siguran u ljubav – za učenje stranih jezika. Diplomirao je na ruskom Državnom pedagoškom sveučilištu po imenu A.I. Herzen. Tijekom godine učio je španjolski djeci i poslovnim engleskim odraslima.

Uspjeli ste na postolju. Je li muškarac teško probiti ovu profesiju? Postoji li manje konkurencije nego među djevojčicama?
Matvey Lykov (Matvey Lykov)

Ne mislim da su spolne razlike tako bitne u postizanju postavljenih ciljeva. U svakom radu morate raditi kapacitet i skup kvaliteta koje zahtijeva profesionalno okruženje. I konkurencija je zdravi uvjeti bilo kojeg tržišta. Za muškarce, čini mi se, kao i za žene, važno je da se osjećate sigurni.

Živiš u Parizu. Kako ste uzeli ovaj grad? Ne propustite Rusiju?
Matvey Lykov (Matvey Lykov)

Ja sam kozmopolitan. Ja živim u Parizu šest godina, prije toga živjela sam u New Yorku tri godine. Bio je to moja kućna sklonost koja me je potaknula da se preselim u Europu – odavde mogu putovati mnogo češće u Petrogradu i na jugu Rusije, gdje živi moja baka. U Parizu volim i mrzim, ali za sada je ovaj grad mjesto gdje se nalazi moja kuća.

U Parizu ste diplomirali na Međunarodnoj školi filma i televizije. Što vas je dovelo do usmjeravanja?
Matvey Lykov (Matvey Lykov)

Volio sam pucati još od djetinjstva, ali mislim da je ponekad potrebno vrijeme i iskustvo kako bi doista ostvarili svoje želje. Upućivanje za mene predstavlja priliku da stvori moju stvarnost, vizualnu i semantičku, jedinstvenu u svim osjetilima. Kako to ne može uhvatiti?