Rat i mir, SAD, 1956

počasti

Tri nominacije za Oscara, nagradu Zlatni globus.

Povijest stvaranja

Snimanje slike započinje skandalom i gotovo su završili. Producenti žele vidjeti kao dva protagonista, Audrey Hepburn (Natasha Rostova) i Marlon Brando (Pierre Pierre), koji je neobjašnjivo ne mogu stajati mladu glumicu, samo briljantno igrao tvrdoglavi i neozbiljan princezu u „Praznik u Rimu”.

Brando stavlja filmaše ispred izbora koji nije napravljen u njegovu korist. Kao rezultat toga, umjesto da svoju ulogu Bezukhova uzeti Henry Fonda i Audrey Hepburn ispuštaju legendaran u vrijeme naknadu – 350 tisuća dolara, što je čak pitao ne na glas u javnosti.

Nakon premijere “Rat i mir” u režiji kralja Vidora posebno zahvaljujući na marginama Bijele kuće. Prema glasina, ideja o filmu ruskog klasika došla mu nije od velike ljubavi prema djelu Lea Tolstoja. Rečeno je da je postojao politički poredak – prvi koji je snimio film o ruskom epska romana i time da je nanio slap u lice Sovjetskog Saveza.

Koja je glumica po vašem mišljenju najsličnija Natasha Rostov?
Koja je glumica po vašem mišljenju najsličnija Natasha Rostov?
glasali:3717 puta
 • 14,8%551 glasova
 • 36,5%1358 golo
 • 25,3%942 glasova
 • 23,3%866 gola

Zanimljivo je …

1. Prvi scenarij filma bio je 506 stranica, ali nije zadovoljio redatelja. Autori su pet puta kopirali tekst. Kao rezultat toga, gotovo su sve linije zemljišta bile smanjene. Glavna pozornost bila je usmjerena na ljubavnu priču Natasha i Pierre.

2. Nakon skandala s Brando Fondom dogovorili su ulogu Bezukhova. Kao što je kasnije priznao, samo zbog novca.

3. Audrey Hepburn je željela Pierre da igra njezin partner u “Rimskom odmoru” Gregoru Pecku.

4. Planirano je da se odjeća za film će šivati ​​Givenchy, ali brzo je odbio ponudu, jer se bojao, da je povijesni fokus haljina previše ne može odgovarati njegov stil.

5. U filmu, zajedno s Audreyom igra njezin suprug Mel Ferrer.

6. Opterećenja tijekom rada na projektu su toliko jaka da Hepburn ima pobačaj.

7. Ovo je prvi film u kojem vidimo glumicu Audrey Hepburn u boji.

Recenzije na Internetu:

Film će vam se svidjeti ako:

1. Zaboravite da ste pročitali Tolstojov roman i djela općenito.

2. Zamislite da se akcija odvija u nepoznatoj zemlji, a ne u Rusiji.

3. Nemojte isključiti ruski prijevod, jer su ruske narodne pjesme na engleskom jeziku vrlo originalne.

– Audrey Hepburn u filmu jednostavno je ukusna. Dobro se nosila s ulogom, iako nije igrala Natasha Rostova iz Lea Tolstoja, već neka druga junakinja, poznata samo njoj. Ako niste pročitali knjigu i nisu upoznati s vrpcom Bondarchuk, pogledajte ovaj film.

– Ne mogu reći da je film loš. S tehničkog gledišta, jako puno. Izrađena je kvalitativno, ljestvica. Pejzaž, priroda, kostimi ne izgledaju poput Rusi, ali su još uvijek divni. Lijep film. Za dušu. I ruska duša, ona sama razumije Ruska i Bog još …

“Rat i mir”, SSSR, 1965-1967

počasti

Glavna nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi, Oscar.

Povijest stvaranja

Vrtoglavi uspjeh američke prilagodbe romana nije se zamarala sovjetskim vlastima već nekoliko godina, dok se konačno odlučilo napraviti vlastiti film. U tu svrhu, dodijeljeno 18 milijuna rubalja. Za usporedbu, proračun slika „dizalica lete” Kalatozova (1957), koji je postao jedini sovjetski film, nagrađen glavnu nagradu filmskog festivala u Cannesu, bio je samo 2,5 milijuna rubalja.

Pitanje od državne važnosti povjereno je Sergeju Bondarchuku, a redatelj je pristupio zadatku punom odgovornošću. Njegova prekomjerna, kao što se činilo tada, težak i težak lik nije mogao podnijeti drugog redatelja i nekih glumaca i operatora. Sam Bondarchuk također je doveo do iscrpljenosti. Godine 1965., tijekom snimanja, osjećao se loše. Ravnatelj je za nekoliko minuta zaustavio srce.

No, izvođač glavne uloge – Lyudmila Savelieva srce je bio u petama tijekom prolaska uzoraka. Bondarchuk nije htio uzeti tim za neiskusnu balerinu. Uvjeriti ga je tek nakon drugog kušnje Savelyeva. Naša Nataša Rostov, usput, pokušao učiniti što je moguće da ne izgleda kao junakinja Audrey Hepburn, ali sličnosti između Savelevoj Hepburn i kao rezultat se ispostavilo … nevjerojatna.

A koja od pet verzija zaslona najviše voliš?

A koja od pet verzija zaslona najviše voliš?
 • Najranije. 1956
  4,7%
 • Nitko do sada nije mogao nadmašiti Bondarchukovo djelo!
  28,2%
 • BBC 1972 serija
  5,4%
 • Film 2007. godine
  13,6%
 • Sviđa mi se verzija zaslona 2016. godine
  19,5%
 • Nisu gledali filmove
  25,9%
 • Ostalo (napiši komentare)
  2,7%

Zanimljivo je …

1. Nakon puštanja filma, škole su morale uključiti u obrazovni program.

2. Na setu je radio konzultant o etiketi. Postali su Anna Kniper-Timireva, civilna supruga Admirala Kolchaka.

3. Dio kostima stvorio je zbirka limenih vojnika Lenjingradskoga kolekcionara.

4. “Rat i mir” Bondarchuk je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduži film prikazan na televiziji. Zasebna snimka bila je posvećena i masovnoj sceni otkucaja na Borodinu. Uključeno je 120 tisuća ljudi.

5. Rad na slici započeo je 1961. i završio nakon 7 godina. Od tih, 3 godine preostalo za snimanje “1812”.

Recenzije na Internetu:

– Bez obzira kako to zvuči jadno, ali “Rat i mir” od Sergeja Bondarchuka najbolja je prilagodba Tolstoijeva epskog romana Rat i mir. Ne usuđujem se usporediti ovu sliku s kasnijim pokušajima modernih redatelja da filmuju roman, jer je to nebo i zemlja.

– Ubija nedosljednost doba likova i glumaca! Razumijem da u studentima SSSR-a učenici nisu voljeli dati ulogu, ali ne idu do točke apsurdnosti! Elena ima 50 godina u filmu, Pierre je također manje.

– Upravo sam pročitao knjigu i odlučio gledati film. Odabrao sam prilagodbu Bondarchuka. Moje nade su bile opravdane. Djelovanje, rat, krajolici, kuće, kuglice, kostimi – lijepo je! Od prvih minuta zaljubio sam se u film. Herojevi su upravo ono što sam ih zamislio. A značajna razlika u dobi između glumaca i njihovih heroja uopće me nije zamarala. Natasha Rostova, koja me je ljutila tijekom čitavog romana, iznenada je izazvala iskren smiješak. Poseban dar za mene je moj omiljeni glumac Vjačeslav Tikhonov na slici Andrije Bolkonskyja. Teško mi je zamisliti Andreija. Najviše kontroverzna utjelovljenja za mnoge bilo je Sergej Bondarchuk u ulozi Pierre Bezukhova. Ali ne za mene. Po mom mišljenju, Bondarchuk je savršeno prenio sliku slobode.