Maya Plisetskaya és Rodion Shchedrin

Fotó: társadalmi hálózatok

57 éven át házasságban éltünk.

Ballerina Maya Plisetskaya és a zeneszerző Rodion Shchedrin találkozott 1955-ben egy partinál közös barátjukkal, Lily Brick-rel. 22 éves volt, és 29 éves volt. Rögtön imádták egymást, de a sors akaratával csak három évvel később kezdtek el ismerkedni.

Az 58. évben a Bolshoi Színház Rodion Shchedrin zenéjéből megrendezte a “The Humpbacked Horse” balett-t, és hogy a hangulat megtelése érdekében a fiatal zeneszerző úgy döntött, hogy hasonlít a balett próbákra. Ott, másodszor, meglátta Mayát a munkahelyén és … beleszeretett. A ballerina viszonozta magát. És akkor minden szokásos módon – dátumok, szerelmes levelek, az első közös szabadság és esküvő. Még a korbeli különbség sem vált számukra akadálynak.

Gonosz nyelvek azt mondták, hogy ez nem a hosszú, kreatív emberek nem élnek együtt hosszú ideig. De nem számít, milyen is! Az irigységre, Plisetskaya és Shchedrin soha nem indokolta, hogy beszéljenek a megkülönböztetésükről. Mindenben támogatták egymást, és egymás mellett éltek.

“A családi boldogság titka nem létezik” – mondta a ballerina az egyik interjújában. “Rodion és én egybeesettem.”

Shchedrin a felesége karrierje kedvéért nem hajlandó álmodni az apáról. Plisetskaya nem akarta elhagyni karrierjét egy évig, de félt, hogy elveszíti az alakját, és nem tér vissza a színpadra a rendelet után. Rodion nem ragaszkodott hozzá, nem foszthatta meg életművének szeretett fő jelentését.

Csak a kreativitással foglalkozott. Maya múzája volt. Rengeteg művet szentelt a feleségének, és még egy könyvet is írt: “Autobiographical Records”.

Szeretetüket csak a halállal választották el. 2015. május 2-án a 89. életévben Maya Plisetskaya halálos szívrohamban halt meg Münchenben, ahol ő és Shchedrin bérelt házat, hogy a legjobb német szakemberek kezelhessék.