“Malam Arab, ajaib timur! Di sini mantra dan dendam, keberanian dan kehormatan, istana dan pasir … “- apabila saya mendengar frasa itu memenuhi rasa dalam kepala saya mula bermain soundtrack baik-lama ini kepada filem animasi Aladdin.

Dan tentang ud kini sering bercakap, kerana nota wangi ini, yang datang ke minyak wangi Eropah dari Arab, memalingkan kepalanya ke gourmets olfactory di seluruh dunia. Menjadi, dengan cara ini, agak baru-baru ini.

Penduduk Asia timur dan selatan bernasib baik – mereka telah mengasuh diri mereka dengan cemilan hodoh selama berabad-abad pada upacara keagamaan, menggunakannya dalam perubatan dan menjaga kulit dan rambut mereka. Di dunia Arab, roh dengan kord yang mahal ini secara tradisional hanya dinikmati oleh lelaki, sehingga menuntut status, kesejahteraan dan kebolehpercayaan mereka.

Montale Wood & Spices

Montale Wood Rempah-rempah

Di seluruh dunia, ud dikenali secara luas hanya dari pertengahan tahun 2000, ketika minyak wangi dengan ini, eksotik untuk motif hidung Eropah, muncul di banyak rumah wangi terkenal.

Apa itu ud?

Pokok ini, atau sebaliknya seluruh keluarga pokok, semakin meningkat terutamanya di negara-negara Asia. Tetapi berharga untuk minyak wangi kayu mereka menjadi hanya apabila ia memberi kesan kulat tertentu. Pertahanan pokok memperuntukkan resin khas yang impregnates kayu, menjadikan ia ke dalam minyak wangi bahan sangat berharga dan mahal. Berapa mahal? Nuuu melalui kayu oud resin hitam ini dianggap sebagai yang paling mahal di dunia 🙂 Ini tajuk dan harga ini – pembayaran bagi pemusnahan pokok itu, kerana untuk mendapatkan rentak dari akaun beliau untuk mengeluarkan teras, yang paling sering menimpa kulat di atas.

Oud Ispahan La Collection Privee, Dior

Oud Ispahan La Collection Privee, Dior

Di mana hendak pergi untuk hud?

Saya akan mengulang sekali lagi bahan baku minyak wangi ud adalah sangat mahal. Oleh itu, dalam pasaran massa, anda tidak akan mendapati wangian wangi! Dan di mana hendak melihat? – Di dalam minyak wangi Arab mahal, koleksi terhad gergasi minyak wangi dan di rak dengan aroma khusus.

Oud Satin Mood Maison Francis Kurkdjian

Oud Satin Mood Maison Francis Kurkdjian

Sekiranya anda tiba-tiba melihat nota ud dalam piramid minyak wangi roh pada harga “sangat menyenangkan”, maka – pengeluar tidak berbohong. Hanya dengan tidak jelas menyatakan bahawa ud ini – disintesis, dan dengan itu berdekatan, maaf, tidak berdiri dengan bahan mentah asli. Ud synthesized adalah bau rata dan berat, bau semulajadi adalah aroma yang pelbagai, suka bermain, tebal.

Bagaimana ia berbau?

Ooh, hebat! Ini adalah campuran bau keseluruhan – di sini anda dan pokok, dan resin, dan asap dan kasturi. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa ud bukan hanya salah satu daripada banyak aspek minyak wangi, ia sentiasa menjadi motif utamanya, sangat kuat dan kaya wangiannya. Mungkin itulah sebabnya perkataan ud selalu diberikan dalam nama wangian, yang tidak diberikan sebarang nota minyak wangi.

BACA JUGA: Segarkan semula: bau mint terbaik untuk musim panas

Koleksi Extraordinaire Precious Oud Van Cleef & Arpels - perfume Arab

Koleksi Extraordinaire Precious Oud Van Cleef Arpels

Adakah anda mahukan rasa delima sebenar?

Carilah ia di kalangan roh-roh Arab yang sayang. Idealnya, beli di dunia Arab) Minyak boa boleh dibeli di Indonesia, Vietnam, Thailand dan negara-negara lain yang berdekatan. Tetapi dengan serius, anda akan dapati jualan hebat di rak dengan wangian Tom Ford. Ia adalah Blender Pribadi Oud Wood, yang dikeluarkan pada tahun 2007, adalah penjual terbaik udov pertama, butang pencetus fesyen untuk kegilaan secara umum.

Mona di Orio Les Nombres d'Or Oud - ud dalam minyak wangi

Mona di Orio Les Nombres d’Or Oud

Tetapi bukan oleh Tom Ford sahaja! Mana-mana jenama niche yang menghormati diri akan mempunyai rasa dengan motif gembira. Di samping itu, koleksi terhad aroma udvoy berasal dari banyak jenama mewah: mereka juga mempunyai Dolce Gabbana, dan dari Dior, dan dari Versace. Ramai yang ada. Cari – dan cari!

BACA JUGA: Perfume with character: wangian baru Chanel Gabrielle

Penjual terbaik:

  • Montale Wood Rempah-rempah
  • Oud Ispahan La Collection Privee, Dior
  • Oud Satin Mood Maison Francis Kurkdjian
  • Koleksi Extraordinaire Precious Oud Van Cleef Arpels
  • Mona di Orio Les Nombres d’Or Oud

Bagi saya, ud adalah wangian dari putera oriental dalam jubah putih dan pada kuda hitam. Nah, atau dalam realiti kita – orang yang berjaya, yakin. Dan walaupun dalam koleksi saya ada Midnight Oud dari Juliette Has A Gun, yang diposisikan sebagai minyak wangi wanita, saya memakainya sangat jarang, bahkan lebih sering tergelincir suami saya. Walaupun beberapa kawan saya daripadanya gembira, mungkin suatu hari nanti salah seorang dari mereka akan mendapat keajaiban timur wangi ini.