Bagaimana memasak kek pecah kaca dengan krim masam?

Apa saja penguasaan memasak dimiliki oleh pelayan wanita, ada kalanya tidak ada keinginan untuk memasak apa-apa. Apa yang perlu dilakukan jika tetamu akan datang, dan pencuci mulut belum? Dalam kes ini, hanya kek jeli pecah kaca boleh menyelamatkan keadaan. Ia tidak perlu dibakar sama sekali. Fakta ini tidak dapat mempengaruhi daya tarikannya. Tender yang terang, cantik dan luar biasa akan menggembirakan mana-mana orang, tanpa mengira usia dan keutamaan.

Kek pecah kaca: resipi dengan gambar

Memasak kek kaca pecah: resipi dengan gambar
Foto: Getty
Bahan-bahannya
Jeli
3 pek
Krim asam
0 liter
Gula
240 gram
Vanillin
3 gram
 • Hidangan: 1
 • Masa penyediaan: 40 minit

Kek pecah kaca dengan krim masam

Mari kita ambil:

 • 3-4 pek bunga jeli kuning, hijau dan merah;
 • krim masam – 0, 5 liter;
 • 240 g gula;
 • Vanillin di hujung pisau.

Resipi untuk memasak dengan jeli

  Penyediaan hidangan pencuci mulut bermula dengan pembentukan jeli halus yang halus.

  1. Kandungan satu pek harus dituangkan ke dalam bekas kecil dan dituangkan air panas. Jumlah air yang diambil kurang daripada yang ditunjukkan dalam resipi di belakang. Kacau sehingga serbuk dibubarkan sepenuhnya. Tuangkan ke dalam bentuk yang rata, supaya pada akhir pengerasan, cantik dan juga kiub diperolehi. Ulangi langkah yang sama dengan selebihnya jeli.
  2. Apabila semua warna dicurahkan ke dalam bentuk dan sejuk, letakkannya di dalam peti sejuk supaya jeli dibekukan.
  3. Walaupun jeli dibekukan untuk menyediakan gelatin. Cairkan dalam mangkuk logam dengan jumlah air yang ditunjukkan pada pakej. Biarkan ia bengkak sepenuhnya.
  4. Krim masam yang mudah untuk kapasiti sebat, tambah gula dan vanillin. Pukul selama beberapa minit, secara beransur-ansur meningkatkan kelajuan sehingga jisim dikentalkan dengan betul.
  5. Keluarkan acuan dari jeli dan potong ke bahagian yang sama. Letakkan dalam bekas untuk pencuci mulut masa depan dan campurkan untuk membuat warna-warna yang indah bergantian.
  6. Gelatin bersedia untuk memakai mandi air dan selepas lebur penuh tambah krim masam. Campurkan dengan teliti dan tuangkan acuan dengan gusi.
  7. Campuran yang dihasilkan dicampurkan, supaya setiap helai jeli sepenuhnya ditutupi dengan campuran masam. Dan hantar ke peti sejuk sehingga disejukkan sepenuhnya.

  Kek boleh dibuat dalam bentuk apa pun, ia tidak menjejaskan penampilan dan rasa yang indah. Untuk jelly jelly, anda juga boleh menambah buah segar, kacang, cookies dan juga gula-gula. Rasa kue ini mengingatkan kanak-kanak, kerana ia sangat sering disediakan oleh ibu dan nenek kami.

  Sangat lazat dan wangi, ia hanya cair di dalam mulut anda. Pencuci mulut seperti ini boleh dimakan dengan buah, dibasuh dengan kopi atau dengan susu panas. Dan lebih baik untuk memakannya tanpa sebarang aditif untuk menikmati rasa setiap bahagian.

  Dalam artikel berikut: Kapas memasak Kapas