jika penkek kering
Sekiranya penkek kering, sebabnya ialah untuk melihat resipi
Foto: Getty

Kenapa pancake kering?

Mungkin terdapat beberapa sebab untuk ini:

  • Terlalu telur dalam adunan. Dalam doh tidak boleh diletakkan lebih daripada 2 telur, jika tidak ia boleh menjadi “getah”;
  • penkek dimasak di atas air. Sudah tentu, oven juga boleh tanpa susu dan kefir, tetapi kadang-kadang ini tidak mempunyai kesan terbaik terhadap rasa;
  • dalam soda doh telah dipindahkan. Sekiranya tiada bahan masam di dalamnya, anda tidak boleh meletakkan soda sama sekali, ia hanya menyakitkan.
  • adunan itu terlalu tebal.

Semua faktor di atas cukup mampu membuat panci terlalu kering.

Bagaimana jika penkek kering?

Adakah ada cara untuk menyelamatkan keadaan? Pertama sekali anda harus cuba melembutkan rasa mereka dengan bantuan mentega. Lempeng siap disebar dengan mentega di kedua-dua belah pihak. Anda juga boleh bereksperimen dengan pemadat – penaik panci dengan ayam goreng, hati, atau hanya berkhidmat dengan krim masam lemak. Satu lagi helah: timbunan pancake siap untuk menyembunyikan di atas plat. Dari panas mereka, mereka menyala dan menjadi lebih lembut.

Ini akan menyelamatkan produk siap, dan agar tidak jatuh ke dalam keadaan sedemikian, cadangan berikut perlu dipatuhi:

  • Doh akan berjaya jika anda menambah ramuan masam-susu atau kefir. Kemudian penkek akan menjadi halus, mereka tidak akan berkerut dan tidak akan pecah selepas menyejukkan.
  • Jika anda merancang sebahagian kecil ujian, lebih baik meletakkan satu telur daripada dua. Ujian ini menyakitkan dan menjadikannya terlalu padat untuk protein berlebihan.
  • Kuali penggoreng perlu dimakan dengan banyak. Jika anda menyesal, penkek akan berubah bukan sahaja kering, tetapi juga dibakar.
  • Ia membantu mengatasi masalah menambah satu sendok teh tepung jagung ke dalam doh.
  • Konsistensi ujian juga penting. Ia sepatutnya seperti krim masam cair. Jika jisimnya terlalu tebal, tepi lempeng akan kering, sementara tengah akan tetap lembap.

Adakah perkara itu kuali menggoreng di mana pancake digoreng? Adalah lebih baik menggunakan kuali yang sama untuk mereka, tetapi apa yang akan menjadi tidak begitu penting. Pancake sangat baik dalam kedua-dua kuali nipis dan besi tuang tebal.

Kini anda tahu mengapa penkek kering; punca boleh dihilangkan sepenuhnya dengan bantuan helah kecil. Dan jika anda memperlakukan proses penyediaannya secara bertanggungjawab dan dengan imajinasi, masalah semacam itu akan terhenti sama sekali.

Juga menarik: bagaimana untuk menjaga buckthorn laut untuk musim sejuk