bagaimana untuk mencuci wangi rambut dari pakaian
Bagaimana untuk mencuci pewarna rambut dari pakaian
Foto: Getty

Prinsip pewarnaan adalah berdasarkan fakta bahawa sebatian kimia khusus digunakan pada rambut, yang tidak hanya akan memberi naungan yang dikehendaki, tetapi tidak akan dibasuh setelah beberapa minggu. Pengilang pewarna rambut telah lama menubuhkan persaingan yang tidak dinyatakan, yang akan melepaskan produk yang paling berkekalan dan terbaik. Dalam hal ini, kotoran dari pewarna rambut juga berbeza dengan rintangan yang luar biasa kepada pelbagai kesan, mereka tidak begitu mudah untuk menarik diri, terutama dengan kain berwarna terang.

Cara mengeluarkan pewarna rambut dari kain

Sebelum cuba membersihkan pencemaran yang menjengkelkan, anda perlu memutuskan apa yang sesuai untuk digunakan. Ia perlu mengambil kira jenis bahan, tidak semua cara sama-sama baik dalam melawan noda asal kimia pada pelbagai tisu. Yang paling sesuai untuk bahan ini.

  • sabun rumah tangga atau sabun antipyatin khas. Sabun noda, biarkan selama 10-15 minit, kemudian ringan sapu dengan spons atau sikat, kemudian basuh perkara seperti biasa;
  • penghilang noda. Pembuang noda moden dengan sempurna menampung pelbagai jenis pencemaran, termasuk reagen kimia;
  • hidrogen peroksida. Ini adalah oksigen aktif yang sama, yang sangat dipuji di tempat-tempat pengiklanan utama, dan kosnya kurang. Itu hanya untuk fabrik warna, ia tidak sesuai: kemungkinan besar kawasan yang dirawat itu akan meluntur;
  • pelarut. Juga tidak sesuai untuk semua jenis kain. Agar tidak merosakkan sesuatu, mula-mula periksa kawasan kecil (contohnya jahitan dalaman), bagaimana bahan bertindak balas kepada bahan yang agresif itu.

Terdahulu pakaian, lebih banyak peluang untuk mengembalikannya ke penampilan asalnya. Sekiranya beberapa hari berlalu, kemungkinan besar untuk menghadapi masalah noda tidak akan berfungsi.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk menghilangkan pewarna rambut pada pakaian. Pencemaran sedemikian lebih mudah untuk mencegah daripada mengatasi kemudian. Berhati-hati dengan pewarnaan diri atau mempercayakan proses ini kepada tuan profesional yang telah membuktikan dirinya dengan baik.

Juga menarik: cat yang paling berterusan