bagaimana untuk membersihkan keadaan musim sejuk dengan selamat
Foto: Getty Images

Kasut

Kasut musim sejuk semasa operasi yang hebat: air, salji, lumpur, garam, reagen jalan, fros. Oleh itu, sebelum anda mengeluarkan but atau kasut untuk penyimpanan, mereka harus dibersihkan dengan betul.

Untuk mencuci kasut dari kulit semula jadi gunakan penyelesaian sabun, tetapi cuba untuk meminimumkan masa pendedahan kepada air di permukaan produk. Cuci dengan segera dengan spons dengan penyelesaian sabun – dan sebaliknya lap kering.

Permukaan dalam but atau sepatu boleh dirawat dengan semburan penyemburan untuk kasut atau dimasukkan ke dalam cakram kapas yang dibasahkan dengan hidrogen peroksida.

Kasut basuh dibenarkan kering dengan betul pada suhu bilik di tempat yang mempunyai pengudaraan yang baik, dan tidak bersebelahan dengan bateri.

Pepatah Rusia mengajar kita untuk menyediakan giring di musim panas. Periksa sepasang kasut dengan betul – mungkin dia memerlukan pembaikan sedikit?

Kami akan praktikal dan memberikan kembali kasut musim sejuk untuk pembaikan pada musim bunga – biarkan mereka meletakkan tumit baru dan membubarkan kecacatan kecil yang lain

Pada permulaan musim sejuk, semua orang akan mula mengisi tukang kasut dengan kerja, dan kami akan bersenjata sepenuhnya.

Kasut musim sejuk kering dan bersih harus diisi dengan betul dari dalam dengan kertas atau buih khas atau tiup kembung, yang mana pasangan itu selesai semasa jualan. Ini adalah supaya semasa penyimpanan kasut tidak menjejaskan, jangan bosan, jangan balang. Di dalam setiap boot dan boot, letakkan beg gel silika (bola kecil di dalam beg, yang dimasukkan ke dalam setiap kotak kasut: mereka menyerap kelembapan).

Pastikan gris permukaan kulit kasut dan kasut dengan krim kasut khas – warna dalam nada atau tidak berwarna. Sebagai varian ekonomi, petrolatum atau minyak kastor sesuai.

Kasut dimasukkan ke dalam kotak dan diletakkan untuk penyimpanan di dalam bilik yang kering dan sejuk.

Kita akan perhatikan: kasut dengan puncak yang tinggi menghabiskan musim panas, telah diperluas dalam “pertumbuhan penuh”, bukannya pecah di dalam kawasan pergelangan kaki. Kasut lembut tinggi disimpan dalam keadaan yang digantung

Peminat kasut suede perlu mengeluarkan keanggunan yang baik untuk keanggunan. Sebagai contoh, semburan penahan air akan menghalangnya daripada kesan air dan kotoran pada masa stoking.

Diambil untuk musim panas, but suede tidak dibasuh dengan air, tetapi dibersihkan dengan flanel atau berus getah. Anda boleh menggunakan pembersih semburan berbuih khas: tutup dengan kawasan kering, kotor, tahan sedikit dan bersihkan dengan span. Seterusnya, semuanya seperti biasa – disiarkan, direkrut dari dalam untuk menyelamatkan borang dan dimasukkan ke dalam kotak.

Sweater dan topi rajutan

Elegan dan selesa perkara yang dikait, juga, boleh bertahan untuk beberapa musim, jika kita melayan mereka dengan teliti. Produk dari bulu kasmir dan tangan-basuh dalam air, tidak panas 30 ° C dengan bahan pencuci yang lembut (Detergent di jabatan-jabatan di kedai-kedai serbuk telah ditanda – mencuci perkara yang dikait). Baju panas dan pullover tidak kering penggantung atau dalam kedudukan tergantung, dan dalam bentuk dibentangkan, contohnya, dalam kali ganda rambut dengan meletakkan tuala kering.

Produk kering bersih disimpan di rak atau di dalam bekas khusus dalam kabinet. Perkara-perkara itu tidak tertarik kepada rama-rama, beralih sachet mereka dengan herba – lavender, tansy, pudina, tembakau.

Begitu juga disimpan dan bersatu. Basuh pada prinsip yang sama seperti baju, tudung, pashmina, stoles, kering dan menghabiskan musim panas yang tergantung di veshalah di dalam almari dalam bentuk yang dikembangkan.

bagaimana untuk membersihkan keadaan musim sejuk dengan selamat
Foto: Getty Images

Down Jackets

Jaket untuk bulu, “europouche”, sintepon, hollofaybere dibasuh secara manual pada suhu rendah atau pada rejim untuk mencuci pakaian luar dalam mesin taip.

Untuk memastikan bahawa bulu semulajadi dalam jaket tidak jatuh ke dalam benjolan, jangan gunakan detergen biasa untuk membasuh – ia “membunuh” kemudahan bulu dan meninggalkan kesan selepas mencuci.

orang yang berpengalaman dinasihatkan tidak membasuh turun jaket, dan perlahan-lahan mencuci, bergantung di atas mandi: a sabun berus tempat yang bersih banyak pencemaran dan basuh dengan air dari bilik mandi berjalan.

Pada masa kini, terdapat beberapa detergen khusus untuk mencuci pinggan – penyelesaian sabun tanpa warna tanpa klorin.

Kot bulu dan kot bulu domba

bagaimana untuk membersihkan keadaan musim sejuk dengan selamat
Foto: Getty Images

Cara terbaik untuk menyimpan kot bulu – dalam “peti sejuk” khas – bilik yang berhawa dingin dengan suhu tidak melebihi 6 ° C. Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk hidup dengan begitu meluas, kami menguruskannya sendiri.

Orang-orang yang berpandangan jauh mendirikan almari di tempat paling keren di dalam rumah

Sebelum meninggalkan “berehat” musim panas, kot bulu atau kot bulu domba perlu dibersihkan. Pilihan yang sangat baik – untuk menggunakan perkhidmatan cucian kering, tetapi anda boleh mengurus diri sendiri.

kesan gris pada bulu dan patch berminyak kot bulu dengan campuran vodka dan lap 9 peratus daripada cuka, yang diambil dalam perkadaran yang sama. Tercemar habuk bulu kanji berus kentang – baik ditaburkan pada mereka produk, dan kemudian dengan teliti sikat kot bulu dan goncang untuk mengeluarkan zarah-zarah kanji dikumpulkan pada kotoran.

Bulu bulu atau bulu domba harus berventilasi baik dalam draf, tetapi jauh dari cahaya matahari. Kemudian pek produk tersebut di sampul bahan semulajadi yang dirawat dengan semburan antimon, dan gantung di kabinet. Perlu diingat: kot bulu memerlukan “kebebasan”. Bulu tidak boleh diperas oleh perkara lain.

Topi bulu

Kegelapan, kekeringan, kesejukan, kelapangan – itulah topi musim sejuk yang perlu disimpan.

Musuh-musuhnya yang bersumpah – kelembapan, cahaya matahari langsung dan haba kering bateri, beg vakum, menghancurkan padat, dan, tentu saja, tahi lalat.

Tempat masin di topi lap dengan campuran ammonia dan vodka (50 hingga 50), sikat produk dan keringkannya. Jika tidak ada pin kosong atau cincin spacer, kami menggunakan kaedah ibu dan nenek kami – kami mengisi topi dari dalam dengan surat khabar. Kemudian balut dengan kain yang dirawat dengan semburan-antimol atau kertas, dan masukkannya ke dalam kotak kadbod.

Topi

Topi merasakan mesti dilindungi dari kelembapan walaupun memakai, dan sebelum pembersihan untuk simpanan musim panas, topi itu harus dibersihkan dengan teliti. Salah satu cara ialah membersihkan garam biasa dengan garam. Berus dibasahi dicelup dalam garam dan kami memproses bidang dan fabrik produk.

Di tempat hubungan topi dengan kepala, ia boleh dibersihkan dengan ringan dengan tisu dibasahkan dengan air amonia yang encer, tidak membenarkan, bagaimanapun, membasahi produk.

Dan sekali lagi kita memerlukan kotak kadbod. Tetapi jika anda mempunyai lebih banyak rak atas percuma di bilik persalinan, bungkus topi dengan kain kering yang bersih dan letakkan di atas, menyebarkan medan. Di sana, topi yang tidak terganggu akan menjadi sejuk, tanpa kehilangan bentuk.