Bagaimana untuk menghilangkan kapur?

Sebelum permulaan kerja pembinaan, kapur kapur mestilah dikeringkan dengan betul. Hasil akhir tindak balas ini akan menjadi lime-puschka dari konsistensi tertentu.

Bagaimana untuk menghilangkan kapur untuk dinding pemutihan:

  1. Pakai pakaian pelindung, sarung tangan, respirator dan gelas.
  2. Dalam mangkuk keluli tahan karat logam, isi bahan mentah sekaligus.
  3. Isikan air sejuk, bahagian 1: 1. Reaksi kimia akan berlaku dengan penurunan suhu lebih daripada 100 darjah, mendidih dan menyembur.
  4. Reaksi berlaku dalam setengah jam. Kemudian larutan itu diaduk dengan kayu seketika – sehingga jisim homogen diperolehi. Selepas 30 minit, apabila tindak balas ganas telah berlalu dan segala-galanya tersebar, penyelesaiannya ditinggalkan selama satu hari untuk masak, kacau sekali-sekala.
  5. Seluruh proses berlaku di luar rumah atau dalam bilik pengudaraan.
Bagaimana untuk menghilangkan kapur
Kami berdarah dinding: bagaimana untuk menghilangkan kapur?
Foto: Getty

Komposisi yang terhasil digunakan untuk sebarang tujuan. Sekiranya anda menambah sedikit air, anda akan mendapat pasta limau, kelihatan seperti krim masam. Tambah lebih banyak air – susu limau. Dari konsistensi kapur, intensiti lapisan kapur yang digunakan bergantung.

Bagaimanakah dan berapa perkadaran untuk menghilangkan kapur?

Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan kapur. Perkara utama adalah dengan melakukannya dengan betul, jika tidak, kualiti produk akhir akan menderita.

Lime dibahagikan kepada tiga kumpulan:

  • cepat dipadamkan – sehingga 10 minit, setengah kapasiti dipenuhi dengan kapur, tambah air ke atas. Kacau perlahan, sambil menambah air dalam bahagian kecil. Pada akhirnya menggabungkan ke dalam bekas lain;
  • pertengahan penyelesaian – sehingga 20 minit, seluruh proses seperti dalam kes pertama. Kadar kapur kepada air adalah 1: 1, tetapi lebih banyak air tidak ditambah;
  • perlahan-lahan dipadamkan – lebih daripada 25 minit, sedikit lebih daripada separuh kapasiti dipenuhi dengan kapsul, air dituangkan dalam menetes nipis. Jika batu mula retak, maka pelindapkejutan itu bermula. Masukkan air dalam bahagian kecil sehingga ujian kapur diperolehi.

Selepas tindak balas kimia, tidak semua kepingan dibusung, dalam kes ini ia dibuang. Terdapat satu perkara yang lebih penting: selepas mencincang kapur, ia perlu untuk masak di tempat yang sejuk dan gelap selama 3 minggu, maka whitewash akan menjadi ideal.

Baca tentang: bagaimana untuk membiakkan benih dill